Middeleeuwen: vlaggen en combinatoriek


Toe aan een leuke uitdaging met je Slimme Kleuters? Buig je dan eens over een stukje ‘combinatoriek voor kleuters.’ In de handleiding van De Grote Rekendag van 2011 vind je in het deel voor groep 1/2 twee uitdagende kringactiviteiten over De Vlaggenfabriek. En ik ga je natuurlijk vertellen waar je die kunt vinden!

Combinatoriek voor kleuters?

Het thema van de Grote Rekendag 2011 was ‘Weet je het zeker?’ en draaide om redeneren en combineren. In deze les leren kinderen hoe ze met 2 kleuren vlaggen kunnen combineren tot een nieuwe vlag. Bijvoorbeeld rood/wit en wit/rood. Hoeveel verschillende vlaggen kun je nu maken als er één kleur bij komt? En als er nog een kleur bij komt? Het gaat daarbij niet om het tellen, maar om het redeneren: weet je zeker dat je alle mogelijkheden hebt gevonden? Logisch en systematisch nadenken is hierbij de grote uitdaging.

Combinatoriek andere thema’s

Het verhaal van de vlaggenfabriek is gemakkelijk aan te passen naar ons thema De Middeleeuwen. Een eigen land heeft natuurlijk ook een eigen vlag nodig!

Maar ook wanneer je werkt aan een ander thema is het interessant om daarbij aandacht te besteden aan combinatoriek. Zo hoorde ik ooit van Greetje van Dijk van Onderwijsadvies het idee om Kikker een nieuw broekje gegeven. Van rood-witte streepjes had hij nu wel eens genoeg! Welke verschillende broekjes kun je maken als je met drie kleuren mag werken? Bijvoorbeeld blauw, geel en roze? Kikker kan dan de volgende broekjes aan:

blauw-geel

blauw-roze

geel-roze

Maar wat nu als je er ook de kleur paars bij geeft?

Je zou zo bij het thema Lente verschillende bloemen kunnen laten samenstellen, bij thema Winter gestreepte mutsen, bij thema Bijen kunnen de bijen misschien eens andere kleuren streepjes krijgen. Zo kun je bij elk thema wel iets bedenken!

En dan nu… de link!

Wil je meteen naar de juiste editie van de Grote Rekendag? Klik dan hier. Kijk eens op: www.fisme.science.uu.nl/rekenweb/groterekendag/vorigeedities/ voor álle vorige edities van de Grote Rekendag. Er zitten prachtige rekenprojecten bij die je vaak prima kunt opnemen in een thema waar ja aan werkt.

Geef een reactie