Thema Middeleeuwen: Vlaggen en Combinatoriek


Toe aan een leuke uitdaging met je Slimme Kleuters? Buig je dan eens over een stukje ‘combinatoriek’ In de handleiding van De Grote Rekendag van 2011 vind je in het deel voor groep 1/2 twee uitdagende kringactiviteiten over De Vlaggenfabriek.

Het thema van dat jaar was ‘Weet je het zeker?’ en draaide om redeneren en combineren. In deze les leren kinderen hoe ze met 2 kleuren vlaggen kunnen combineren tot een nieuwe vlag. Bijvoorbeeld rood/wit en wit/rood. Hoeveel verschillende vlaggen kun je nu maken als er 1 kleur bij komt? En als er nog een kleur bij komt? Het gaat daarbij niet om het tellen, maar om het redeneren: weet je zeker dat je alle mogelijkheden hebt gevonden?

Het verhaal is gemakkelijk aan te passen naar ons thema De Middeleeuwen. Een eigen land heeft natuurlijk ook een eigen vlag nodig! Maar ook wanneer je werkt aan een ander thema is het interessant om daarbij aandacht te besteden aan combinatoriek. Zo hebben we ooit Kikker een nieuw broekje gegeven. Van rood-witte streepjes had hij nu wel eens genoeg!

Kijk eens op: http://www.fisme.science.uu.nl/rekenweb/groterekendag/vorigeedities/

Geef een reactie