Thema ‘Opa en Oma’: filosofie met Appie en Opa 1


20161002_132352

Werk jij met een thema over familie of Opa en Oma? Dit boekje van Rian Visser is nog altijd verkrijgbaar! In het miniboekje vind je twaalf korte verhaaltjes over Appie en  Opa. Opa geeft zijn kijk op de wereld aan Appie mee en dat levert bijzondere verhaaltjes op. Ik zag meteen allerlei aanleidingen voor filosofische gesprekken en lessen voor slimme kleuters. Hieronder mijn ideeën bij vijf van de verhaaltjes.

Plantjes moeten ook slapen

In dit verhaal neemt Appie als hij bij Opa logeert 3 plantjes mee naar bed, want die moeten ook slapen!

Mooie aanleiding voor een gesprek: wie of wat moet allemaal slapen? Waarom slapen mensen eigenlijk? Wat gebeurt er als je slaapt? Wat als je niet hoefde te slapen? Wat zou je dan kunnen doen?

Grappig om aan het eind van de dag een slaapliedje te zingen voor alle blokken, potloden, poppen, puzzels en andere spullen in de klas.

Meet- en technieklesje eraan koppelen? Laat de kinderen een bed ontwerpen voor een voorwerp in de klas…

Te groot of te klein?

Appie en Pa gaan zwemmen. Is Appie niet te klein, voor het grote diepe bad? Of is Opa juist te groot voor het pierenbadje?

Leuke aanleiding om met de kinderen te bespreken: waarvoor ben je al te groot? En zijn er nog dingen waar je te klein voor bent? Zijn er misschien dingen waar je eigenlijk te groot voor bent, maar die nog wel héél fijn zijn?

Je zou kinderen tot slot kunnen laten schilderen: Vouw een verfvel door midden, laat bovenaan de linkerkant stempelen ’te groot voor…’ en aan de andere kant van de vouw ’te klein voor’. Schilder er maar iets bij!

Raadsels

Appie is ziek en Opa vrolijkt hem op met een grappig een raadseltje: Het heeft een rug en poten, maar het is geen mens en ook geen dier! Weet jij het al?! Een stoel natuurlijk!

Met de kinderen kun je bespreken welke voorwerpen nog meer menselijke onderdelen hebben gekregen: een kopje met een oor, de neus van je schoen, het oog van een naald…

Misschien kun je zelfs een paar van dit soort raadseltjes maken met de kinderen.

Ook grappig om het te vertalen naar een tekening: teken een kopje met een mensenoor, een tafel met olifantenpoten etc.

Wat zit er in je hoofd?

Opa legt uit wat hersenen zijn: een soort denk- ‘worstjes’ in je hoofd. Appie vindt dat maar een gek idee!

Wat denken de kinderen dat er in hun hoofd zit? Hoe kun je daarmee denken? Wat is denken eigenlijk? Kun je zelf bepalen wat je denkt? Kun je weten wat iemand anders denkt? Hoe kom je daar achter?

Kun je ook stoppen met denken? Zullen we het eens proberen? Lukte het 😉 ?

*Dit verhaal mocht ik opnemen in het lesproject “Stilastaan bij Groei’. Je vindt het terug in de map Slimme Kleuters én groep 3.

Diploma’s

Appie heeft zijn veterdiploma gekregen en vraagt naar de diploma’s van Opa. Opa heeft geen zwemdiploma gekregen vroeger, maar hij kan wel zwemmen! Appie gaat aan de slag en maakt een diploma voor Opa.

Bespreek met de kinderen wanneer je een diploma krijgt. Als je iets heel goed kunt? Je krijgt echter niet voor alles wat je goed kunt een diploma: lopen, huppelen, koekjes bakken, knuffelen etc…

Bedenk eens waar je Opa of Oma erg goed in is, en maak een mooi diploma voor je Opa of Oma!

Tot zover enkele ideeën bij 5 van de 12 verhaaltjes. Ook de andere verhaaltjes zijn erg de moeite waard!

Nog meer ideeen en lestips!

Rian Visser heeft op haar eigen site onder andere nog een digibordles en een ‘vriendenboekje’ bij Appie en Opa gemaakt.

Je kunt het boek voor maar 9,75 bij Bol.com of rechtstreeks via www.rianvisser.nl  bestellen.


Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Thema ‘Opa en Oma’: filosofie met Appie en Opa