Trainingen 2021-2022


Onder mijn bedrijfsnaam Onderwijskrachtig verzorg ik workshops, trainingen en begeleiding van leerkrachten en scholen. De trainingen m.b.t. Slimme Kleuters geef ik wekelijks! Op deze pagina lees je welke trainingen ik geef en hoe je je daarvoor kunt inschrijven.

StudieWijzer!

Hieronder lees je al veel informatie over de trainingen. Wil je alles nog eens rustig nalezen dan kun je de studiegids downloaden. Hierin vind je details over de inhoud en het niveau van de trainingen, hoe ik contact met je onderhoud, hoe ik omga met privacy, wat de annuleringsvoorwaarden zijn en hoe de klachtenprocedure is geregeld.

Basistraining Slimme Kleuters, 2 dagdelen, 12 registeruren:

Bijeenkomst 1: Signaleren kun je leren;

Het signaleren van Slimme Kleuters in de groep is nog niet zo eenvoudig. Slimme Kleuters passen zich in korte tijd feilloos aan. Aan jou als leerkracht de kunst om te observeren en alert te zijn op signalen van een ontwikkelingsvoorsprong. In deze training geef ik de praktische vertaling (met veel voorbeelden) van de kenmerkenlijstjes die je in de vakliteratuur over kleuters kunt vinden.

Ook kijken we naar de rol van het  LVS en hoe je tijdens het wen-gesprek kunt doorvragen naar een eventuele ontwikkelingsvoorsprong. We bespreken hoe en wanneer je signaleringsinstrumenten kunt inzetten zoals het DHH,  SIDI-PO, en Surplus.

Doelen van de training: aan het eind van dit dagdeel heb je een goed overzicht van de kenmerken van Slimme Kleuters, hoe je dit terug ziet in de praktijk en wat de vervolgstappen zijn wanneer je het vermoeden hebt van een ontwikkelingsvoorsprong.

Bijeenkomst 2: 11 gouden regels voor het begeleiden van Slimme Kleuters

Tijdens deze training gaan we nader in op het omgaan met Slimme Kleuters in de groep. Met een goede benadering en begeleiding kun je latere problemen op het gebied van onderpresteren, faalangst en motivatie voorkomen.

Daarnaast krijg je veel les ideeën voor de praktijk van elke dag: Wat laat je een kleuter doen die toe is aan rekenen en lezen? Hoe stel je vragen zodat de kleuter aan het denken wordt gezet? Hoe breng je uitdaging aan, zelfs tijdens momenten zoals fruit eten, de jassen pakken?

We gaan ook praktisch aan de slag met materialen, het bedenken van geschikte activiteiten en het verkennen van uitdagende websites. 

Doelen van deze bijeenkomst: aan het eind van de dag ga je naar huis met een goed gevulde gereedschapskist, vol ideeën om de volgende dag in de klas direct toe te passen. Concreet: je weet hoe je kinderen kunt begeleiden naar een groeimindset, je kunt activiteiten aanbieden die een beroep doen op hogere-orde-denkvaardigheden én je kunt een passend uitdagend aanbod samenstellen op gebied van geletterdheid en gecijferdheid.

Recensie Anita Kalma, leerkracht en orthopedagoog: Dank voor het certificaat , maar vooral (nogmaals) heel erg bedankt voor de fijne cursusdag. Heel veel geleerd, lekker praktisch toepasbaar en goddank eens van iemand die verstand heeft van kleuters. Super!

Recensie Kim Molenaar: Cora Hansen heeft op OBS ‘t Reigerbos twee enorm inspirerende studiemiddagen gegeven over ‘slimme kleuters’. Ze wist de teamleden te boeien, zelfs na een werkdag voor de groep. Ze heeft veel materialen gedeeld, een goede theoretische achtergrond geboden, maar ook interessante wekvormen geboden met materiaal dat we al op school hebben. Cora heeft ons anders laten kijken, waardoor we weer beter kunnen afstemmen op onze kleuters. Een aanrader!

Studiedagen 2021-2022

Bovenstaande training is incompany te boeken, maar bied ik komend schooljaar ook aan als complete studiedag. Vanwege Corona zal de studiedag in het najaar nog niet op locatie plaatsvinden maar ONLINE.

Na afloop van de training ontvang je een certificaat als bewijs van deelname, indien gewenst vermeld ik de 12 RU op je certificaat. De kosten bedragen €229,- per persoon en daarbij krijg je alle digitale lesmateiralen van Slimme Kleuters inclusief. Wil je ook de gedrukte map bij de training aanschaffen, dan betaal je €349,-

Studiedag verdeeld over vier ONLINE avondsessies van 19.30 tot 21.30: woensdag 8 september, 13 oktober, 3 november en 8 december. Je kunt je hier direct inschrijven: inschrijfformulier

Heb je je ingeschreven? Dan ontvang je rond het begin van de zomervakantie een bevestiging. Eind augustus zal ik je een factuur en verdere informatie sturen.


Recensie Mien de Peuter van Basisschool Het Baken: Op vrijdag 29 maart 2019 heb ik een studiedag gevolgd bij Cora Hansen m.b.t. het vroegtijdig signaleren van slimme kleuters en de omgang daarmee in de kleutergroep. Een inspirerende dag waarbij theorie en het omgaan met deze groep kleuters in de praktijk van elke dag elkaar op een zinvolle manier afwisselden. Veel informatie, afwisselende werkvormen, goede tijdsplanning: kortom een dag die ik iedereen zou aanbevelen die met kleuters werkt.

Recensie Daniëlle Wilborts, praktijk TOP in Haghorst en specialist Hoogbegaafdheid bij Edu-Ley in Goirle. 
Een inspirerende dag waarbij mijn reeds aanwezige kennis is opgefrist en aangevuld met nieuwe theorieën, andere invalshoeken en praktische handvatten. Cora stimuleert je om op eigen niveau kennis te verwerken tot een bruikbaar geheel in je praktijk of school.

Vaardig met Slimme Kleuters, complete (team-) training, 3 dagdelen, gevalideerd voor 20 registeruren

Wil jouw school intensief aan de slag met hoogbegaafdheid bij jonge kinderen? Informeer dan naar de mogelijkheden voor deze incompany training van drie dagdelen. De doelen zoals omschreven bij de basistraining worden uiteraard behandeld. In de driedelige teamtraining is er echter meer tijd om dieper op de zaken in te gaan. Wat levert dat in praktijk (extra) op?

  • Je verdiept je in verschillende denkwijzen en modellen rondom hoogbegaafdheid en ontwikkelt je (tem-) visie op kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong.
  • Je brengt een casus in die wordt uitgediept tijdens de training
  • Indien gewenst pas je het beleid van jouw school aan rondom intake, observeren/signaleren en diagnose, vervroegde instroom en vervroegde doorstroom.
  • De deelnemers kiezen gezamenlijk een specifiek verrijkend onderwerp zoals filosofie, verhalend ontwerp, techniek, of een ander onderwerp.
  • Tijdens de derde bijeenkomst gaan we uitgebreid in op een aanbod op het gebied van rekenen en lezen. Insteek is om niet de lesstof van groep 3 naar voren te halen, maar uitgaand van de eigen ontwikkeling van de kleuters een passend en prikkelend aanbod samen te stellen.
  • Je hebt tijd om het geleerde in praktijk uit te proberen, samen te evalueren, en te borgen in een duidelijk plan waarin het leerstofaanbod van de school wordt vastgelegd.

Recensie Ingrid Vroegindeweij, Johannes Calvijnschool: Of ik de training aan zou raden aan collega’s? Echt wel! De training wordt door Cora vol enthousiasme gegeven. Vol met voorbeelden en praktische dingen voor de praktijk. De middagen vliegen voorbij!

Recensie Marleen van Haaften, OBGS de Bogerd: Zeer de moeite waard! Heb veel informatie gekregen en er veel van opgestoken. Vaak met heel eenvoudige materialen. Een goede begeleiding vooraf en na de training. Smaakt naar meer…

Nieuw: workshop Denksleutels

Inmiddels heb ik me behoorlijk verdiept in de Denksleutels, geweldig materiaal! Wil jij ook graag weten hoe je zelf denksleutel-opdrachten kunt bedenken, wat de precieze bedoeling is van elke denksleutel, hoe je ze zowel tijdens kringmomenten als in de hoeken kunt inzetten, wat de valkuilen zijn, en nog veel meer? Plan dan een workshop over de Denksleutels in. Je krijgt als school ook de licentie voor alle beschikbare Denksleutelmaterialen van slimmekleuters.nl als werkmateriaal bij deze training.

Deze workshop kan ik ook geheel online geven! Na vijf succesvolle workshops in april en mei 2020 durf ik wel te zeggen dat deze workshop inspirerend en praktisch is, en je uitstekende handvatten geeft om er op jouw school mee te gaan werken. Deelname komt op €30,- p.p. bij rond de 10 deelnemers, €25,- p.p. bij rond de 20 deelnemers, en €20,- bij 30 deelnemers of meer.

Specialisatiemodule bij Novilo

Mijn meest uitgebreide training (3 volledige dagen) geef ik bij Novilo Talentbegeleiding. Kijk op deze pagina voor meer informatie!

Kleuteruniversiteit

Zo’n 6x per schooljaar mag ik workshops geven tijdens de inspiratiedag van Kleuteruniversiteit. Heerlijke dagen waar ik zelf ook altijd weer met nieuwe ideeen, boeken en materialen vandaan kom. Komend schooljaar zullen mijn workshops* op de inspiratiedagen in het teken staan van de Denksleutels. Lijkt het je leuk om zo’n inspiratiedag mee te maken? Schrijf je dan snel in (want ze zitten zó vol!) op kleuteruniversiteit/evenementen De eerste staat gepland op 30 oktober 2021 in Den Haag!

*Check even of ik de betreffende dag inderdaad een workshop geef, maar er is sowieso genoeg te ontdekken en te leren!

Compilatie van Kleuteruniversiteit momenten

Contact:

Wil je meer weten? Heb je interesse in één van de trainingen? Of heb je een specifieke vraag? Neem dan contact op:

Cora Hansen

tel: 06-29265357

mail: Cora@slimmekleuters.nl