Trainingen 2022-2023


Onder mijn bedrijfsnaam Onderwijskrachtig verzorg ik de basistraining slimme kleuters, korte workshops, trainingen en begeleiding van leerkrachten en scholen. Hiervoor ga ik elke week wel een keer op pad! Op deze pagina lees je welke verschillende trainingen er zijn. Zodra de data voor het nieuwe schooljaar bekend zijn kun je je inschrijven.

StudieWijzer!

Hieronder lees je al veel informatie over de trainingen. Wil je alles nog eens rustig nalezen dan kun je de studiegids downloaden. Hierin vind je details over de inhoud en het niveau van de trainingen, hoe ik contact met je onderhoud, hoe ik omga met privacy, wat de annuleringsvoorwaarden zijn en hoe de klachtenprocedure is geregeld.

Basistraining Slimme Kleuters, 2 dagdelen

Dagdeel 1: Signaleren kun je leren;

Het signaleren van Slimme Kleuters in de groep is nog niet zo eenvoudig. Slimme Kleuters passen zich in korte tijd feilloos aan. Aan jou als leerkracht de kunst om te observeren en alert te zijn op signalen van een ontwikkelingsvoorsprong. In deze training geef ik de praktische vertaling (met veel voorbeelden) van de kenmerkenlijstjes die je in de vakliteratuur over kleuters kunt vinden.

Ook kijken we naar de rol van het  LVS en hoe je tijdens het wen-gesprek met ouders kunt doorvragen naar een eventuele ontwikkelingsvoorsprong. We bespreken hoe en wanneer je signaleringsinstrumenten kunt inzetten zoals het DHH,  SIDI-PO, en Surplus.

Doelen van de training: aan het eind van dit dagdeel heb je een goed overzicht van de kenmerken van Slimme Kleuters, hoe je dit terug ziet in de praktijk en wat de vervolgstappen zijn wanneer je het vermoeden hebt van een ontwikkelingsvoorsprong.

Dagdeel 2: 11 gouden regels voor het begeleiden van Slimme Kleuters

Tijdens deze training gaan we nader in op het omgaan met Slimme Kleuters in de groep. Met een goede benadering en begeleiding kun je latere problemen op het gebied van onderpresteren, faalangst en motivatie voorkomen.

Daarnaast krijg je veel les ideeën voor de praktijk van elke dag: Wat laat je een kleuter doen die toe is aan rekenen en lezen? Hoe stel je vragen zodat de kleuter aan het denken wordt gezet? Hoe breng je uitdaging aan, zelfs tijdens momenten zoals fruit eten, de jassen pakken?

We gaan ook praktisch aan de slag met materialen, het bedenken van geschikte activiteiten en het verkennen van uitdagende websites. 

Doelen van deze bijeenkomst: aan het eind van de dag ga je naar huis met een goed gevulde gereedschapskist, vol ideeën om de volgende dag in de klas direct toe te passen. Concreet: je weet hoe je kinderen kunt begeleiden naar een groeimindset, je kunt activiteiten aanbieden die een beroep doen op hogere-orde-denkvaardigheden én je kunt een passend uitdagend aanbod samenstellen op gebied van geletterdheid en gecijferdheid.

Recensie Anita Kalma, leerkracht en orthopedagoog: Dank voor het certificaat , maar vooral (nogmaals) heel erg bedankt voor de fijne cursusdag. Heel veel geleerd, lekker praktisch toepasbaar en goddank eens van iemand die verstand heeft van kleuters. Super!

Recensie Kim Molenaar: Cora Hansen heeft op OBS ‘t Reigerbos twee enorm inspirerende studiemiddagen gegeven over ‘slimme kleuters’. Ze wist de teamleden te boeien, zelfs na een werkdag voor de groep. Ze heeft veel materialen gedeeld, een goede theoretische achtergrond geboden, maar ook interessante wekvormen geboden met materiaal dat we al op school hebben. Cora heeft ons anders laten kijken, waardoor we weer beter kunnen afstemmen op onze kleuters. Een aanrader!

Studiedagen slimme kleuters op open inschrijving 2022-2023

De basistraining Slimme Kleuters is bij jou op school te boeken, neem gerust even contact op zodat we kunnen afstemmen wat de kosten van een teamtraining zullen zijn en welke data er mogeljk zijn.

Ik bied deze training óók aan als complete studiedag. In schooljaar 2022-2023 plan ik drie van deze complete studiedagen op open inschrijving in verschillende regio’s in het land.

De eerste studiedag vond plaats op 19 oktober 2022 in de omgeving van Alphen aan den Rijn en was een groot succes!

De studiedag op 15 maart 2023 in de regio Arnhem (Wolfheze) is volzet!!

Er volgt nog één studiedag: op 7 juni in de omgeving van Breda. Voor deze studiedag kan je nog niet inschrijven, maar je kan het natuurlijk wél alvast in je agenda zetten.

De kosten voor de studiedag bedragen €239,- per persoon. Wil je ook de gedrukte map bij de training aanschaffen, dan betaal je €359,- Natuurlijk is zo’n dag verder helemaal verzorgd op een leuke locatie, en je krijgt een lekkere lunch.


Recensie Mien de Peuter van Basisschool Het Baken: Op vrijdag 29 maart 2019 heb ik een studiedag gevolgd bij Cora Hansen m.b.t. het vroegtijdig signaleren van slimme kleuters en de omgang daarmee in de kleutergroep. Een inspirerende dag waarbij theorie en het omgaan met deze groep kleuters in de praktijk van elke dag elkaar op een zinvolle manier afwisselden. Veel informatie, afwisselende werkvormen, goede tijdsplanning: kortom een dag die ik iedereen zou aanbevelen die met kleuters werkt.

Recensie Daniëlle Wilborts, praktijk TOP in Haghorst en specialist Hoogbegaafdheid bij Edu-Ley in Goirle. 
Een inspirerende dag waarbij mijn reeds aanwezige kennis is opgefrist en aangevuld met nieuwe theorieën, andere invalshoeken en praktische handvatten. Cora stimuleert je om op eigen niveau kennis te verwerken tot een bruikbaar geheel in je praktijk of school.

Vaardig met Slimme Kleuters, complete teamtraining, 3 dagdelen

Wil jouw school intensief aan de slag met hoogbegaafdheid bij jonge kinderen? Informeer dan naar de mogelijkheden voor deze teamtraining van drie dagdelen. De doelen zoals omschreven bij de basistraining slimme kleuters worden uiteraard behandeld. In de driedelige teamtraining is er echter meer tijd om dieper op de zaken in te gaan. Wat levert dat in praktijk (extra) op?

LET OP:

Deze training is pas weer voor schooljaar 2023-2024 te boeken. Mocht dit iets zijn voor jouw school neem dan tijdig (maart/april) contact op.

  • Je verdiept je in verschillende denkwijzen en modellen rondom hoogbegaafdheid en ontwikkelt je (tem-) visie op kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong.
  • Je brengt een casus in die wordt uitgediept tijdens de training
  • Indien gewenst pas je het beleid van jouw school aan rondom intake, observeren/signaleren en diagnose, vervroegde instroom en vervroegde doorstroom.
  • De deelnemers kiezen gezamenlijk een specifiek verrijkend onderwerp zoals filosofie, verhalend ontwerp, techniek, of een ander onderwerp.
  • Tijdens de derde bijeenkomst gaan we uitgebreid in op een aanbod op het gebied van rekenen en lezen. Insteek is om niet de lesstof van groep 3 naar voren te halen, maar uitgaand van de eigen ontwikkeling van de kleuters een passend en prikkelend aanbod samen te stellen.
  • Je hebt tijd om het geleerde in praktijk uit te proberen, samen te evalueren, en te borgen in een duidelijk plan waarin het leerstofaanbod van de school wordt vastgelegd.

Recensie Ingrid Vroegindeweij, Johannes Calvijnschool: Of ik de training aan zou raden aan collega’s? Echt wel! De training wordt door Cora vol enthousiasme gegeven. Vol met voorbeelden en praktische dingen voor de praktijk. De middagen vliegen voorbij!

Recensie Marleen van Haaften, OBGS de Bogerd: Zeer de moeite waard! Heb veel informatie gekregen en er veel van opgestoken. Vaak met heel eenvoudige materialen. Een goede begeleiding vooraf en na de training. Smaakt naar meer…

Specialisatiemodule bij Novilo

Mijn meest uitgebreide training (3 volledige dagen) geef ik bij Novilo Talentbegeleiding. Kijk op deze pagina voor meer informatie!

Kleuteruniversiteit

Zo’n vier keer per schooljaar mag ik workshops geven tijdens de inspiratiedag van Kleuteruniversiteit. Heerlijke dagen waar ik zelf ook altijd weer met nieuwe ideeen, boeken en materialen vandaan kom. Komend schooljaar zullen mijn workshops* op de inspiratiedagen in het teken staan van RekenTekeningen. Lijkt het je leuk om zo’n inspiratiedag mee te maken? Schrijf je dan snel in (want ze zitten zó vol!) op kleuteruniversiteit/evenementen .

*Check even of ik de betreffende dag inderdaad een workshop geef, maar er is sowieso genoeg te ontdekken en te leren op de inspiratiedagen!

Compilatie van Kleuteruniversiteit momenten

Contact:

Wil je meer weten? Heb je interesse in één van de trainingen? Of heb je een specifieke vraag? Neem dan contact op:

Cora Hansen

tel: 06-29265357

mail: Cora@slimmekleuters.nl