Trainingen 2024-2025


Cora Hansen

Het is mijn missie en passie leerkrachten te helpen om slimme kleuters:

  • tijdig te herkennen
  • goed te begeleiden
  • een inspirerend, verrijkend én praktisch haalbaar aanbod te bieden in de groep.

Het hele jaar door geef ik trainingen zoals de Basistraining Slimme Kleuters, korte workshops over Denksleutels of Rekentekeningen en een Verdiepingstraining voor wie een schoolontwikkeling in gang wil zetten. De trainingen zijn op open inschrijving, incompany én online te boeken.

Op deze pagina lees je welke verschillende trainingen er zijn. Je kunt je meteen al inschrijven!

Basistraining Slimme Kleuters, 2 dagdelen

Dagdeel 1: Signaleren kun je leren

Het signaleren van Slimme Kleuters in de groep is nog niet zo eenvoudig. Slimme kleuters passen zich in korte tijd feilloos aan. Voor ons leerkrachten is het de kunst om te observeren en alert te zijn op signalen van een ontwikkelingsvoorsprong. Aan het eind van dit dagdeel heb je een goed overzicht van de kenmerken van slimme kleuters. Je weet hoe je de intake van nieuwe kleuters zó kunt insteken, dat je direct helpende informatie hebt over een mogelijke ontwikkelingsvoorsprong. Ook leer je hoe deze kenmerken en zijnskenmerken er in je dagelijkse praktijk uit kunnen zien.

Dagdeel 2: Gouden regels voor het begeleiden van Slimme Kleuters

Aan het eind van dit dagdeel ga je naar huis met een goed gevulde gereedschapskist, vol inspirerende ideeën om de volgende dag direct toe te passen. Je weet hoe je kinderen kunt begeleiden naar een groeimindset, je kunt activiteiten aanbieden die een beroep doen op hogere-orde-denkvaardigheden én je kunt een passend uitdagend aanbod samenstellen op gebied van geletterdheid en gecijferdheid.

Recensie Kim Molenaar: Cora Hansen heeft op OBS ‘t Reigerbos twee enorm inspirerende studiemiddagen gegeven over ‘slimme kleuters’. Ze wist de teamleden te boeien, zelfs na een werkdag voor de groep. Ze heeft veel materialen gedeeld, een goede theoretische achtergrond geboden, maar ook interessante wekvormen geboden met materiaal dat we al op school hebben. Cora heeft ons anders laten kijken, waardoor we weer beter kunnen afstemmen op onze kleuters. Een aanrader!

Recensie Anita Kalma, leerkracht en orthopedagoog: Dank voor het certificaat, maar vooral (nogmaals) heel erg bedankt voor de fijne cursusdag. Heel veel geleerd, lekker praktisch toepasbaar en goddank eens van iemand die verstand heeft van kleuters. Super!

Studiedagen Basistraining Slimme Kleuters

De bovenstaande basistraining Slimme Kleuters is bij jou op school te boeken, neem gerust even contact op zodat we de inhoud, kosten, data en de beschikbare trainers kunnen afstemmen.

Of, schrijf je individueel of met enkele collega’s inschrijven voor één van de studiedagen in 2024-2025. De data en regio’s zijn al bekend, je kunt je direct inschrijven!

16 oktober 2024 Studiedag regio Stoutenburg

12 maart 2025 Studiedag regio Hoogeveen

21 mei 2025 Studiedag regio Breda

+++ Dit jaar nog meedoen met een studiedag? +++

Dat kan in de regio Apeldoorn op 15 mei!

De kosten voor de studiedag bedragen €369,- per persoon. Wil je de gedrukte map bij de training aanschaffen, dan betaal je €489,- Natuurlijk is zo’n dag helemaal verzorgd op een leuke locatie, en je krijgt een lekkere lunch. Onderaan deze pagina vind je de StudieWijzer met gedetailleerde informatie.

Basiscursus Slimme Kleuters, online training

Je kunt de basiscursus Slimme Kleuters ook Online volgen. We zien elkaar vier avonden via een live Zoombijeenkomst van 19.30 tot uiterlijk 22.00 uur. Na de Coronatijd weet ik dat de basiscursus heel goed over te brengen is tijdens Zoommeetings. Inclusief actieve en inspirerende werkvormen! Een handige trainingsvorm als je niet veel wilt of kunt reizen, of je overdag niet vrij kunt maken.

=> De training van 2025 vindt plaats op vier maandagavonden:

17 maart, 7 april, 12 mei en 2 juni. De kosten zijn dan €239 zonder, en €359,- mét gedrukte map.


Recensie Mien de Peuter van Basisschool Het Baken: Op vrijdag 29 maart 2019 heb ik een studiedag gevolgd bij Cora Hansen m.b.t. het vroegtijdig signaleren van slimme kleuters en de omgang daarmee in de kleutergroep. Een inspirerende dag waarbij theorie en het omgaan met deze groep kleuters in de praktijk van elke dag elkaar op een zinvolle manier afwisselden. Veel informatie, afwisselende werkvormen, goede tijdsplanning: kortom een dag die ik iedereen zou aanbevelen die met kleuters werkt

Recensie Daniëlle Wilborts, praktijk TOP in Haghorst en specialist Hoogbegaafdheid bij Edu-Ley in Goirle. 
Een inspirerende dag waarbij mijn reeds aanwezige kennis is opgefrist en aangevuld met nieuwe theorieën, andere invalshoeken en praktische handvatten. Cora stimuleert je om op eigen niveau kennis te verwerken tot een bruikbaar geheel in je praktijk of school.

Vaardig met Slimme Kleuters, complete teamtraining, 3 dagdelen

Wil jouw school intensief aan de slag met hoogbegaafdheid bij jonge kinderen? Informeer dan naar deze teamtraining van drie dagdelen. De doelen zoals omschreven bij de basistraining slimme kleuters worden uiteraard behandeld. In de driedelige teamtraining is er tijd om dieper op de zaken in te gaan. Wat levert dat in praktijk (extra) op?

  • Je verdiept je in verschillende denkwijzen en modellen rondom hoogbegaafdheid en ontwikkelt je (team-) visie op jonge kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong.
  • Je brengt een casus in die wordt uitgediept tijdens de training.
  • Je scherpt het beleid van jouw school aan rondom intake, observeren/signaleren en vaststelling hoogbegaafdheid, vervroegde instroom en vervroegde doorstroom.
  • Je kiest samen een verrijkend onderwerp zoals filosofie, verhalend ontwerp, techniek om verder uit te diepen.
  • Je krijgt veel handvatten wat betreft rekenen en lezen. Daarbij haal je niet de lesstof van groep 3 naar voren, maar leer je – uitgaand van de eigen ontwikkeling van kinderen- een passend en prikkelend aanbod samen te stellen.
  • Je hebt tijd om het geleerde in praktijk uit te proberen, samen te evalueren, en te borgen in een duidelijk plan waarin het leerstofaanbod van de school wordt vastgelegd.

Recensie Ingrid Vroegindeweij, Johannes Calvijnschool: Of ik de training aan zou raden aan collega’s? Echt wel! De training wordt door Cora vol enthousiasme gegeven. Vol met voorbeelden en praktische dingen voor de praktijk. De middagen vliegen voorbij!

Recensie Marleen van Haaften, OBGS de Bogerd: Zeer de moeite waard! Heb veel informatie gekregen en er veel van opgestoken. Vaak met heel eenvoudige materialen. Een goede begeleiding vooraf en na de training. Smaakt naar meer…

Verdiepingstraining Slimme Kleuters

Negen jaar lang jaar gaf ik met veel plezier de driedaagse specialisatiemodule Slimme Kleuters voor Novilo. Ik wil verdiepingh blijven bieden en organiseer daarom jaarlijks een verdiepingstraining Slimme Kleuters van vier trainingsdagen, verdeeld over het schooljaar. Zo kunnen we komen tot diepgang en is er voldoende tijd om het geleerde in praktijk te brengen. Het doel is een persoonlijke en/of school-ontwikkeling teweeg te brengen. Bij deze module ontvang je naar keuze een (extra) map Slimme Kleuters én groep 3, of je krijgt je digitaal toegang tot alle leermiddelen uit deze map.

Deze training is overwegend praktisch ingericht en bedoeld voor mensen in het werkveld van het onderwijs. Waar nodig duiken we in de theorie, zodat je een goed inzicht ontwikkelt in de onderwijsbehoeften van kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong. We besteden een flink deel van de bijeenkomsten aan het verkennen van geschikte materialen en bronnen en het zélf ontwerpen van uitdagende speelleer-activiteiten. Aan het eind van de training weet je kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong goed te herkennen. Je weet hoe je de kinderen met jouw team kunt begeleiden naar een groeimindset. Je ontwikkelt een doordacht samengesteld activiteitenaanbod waarin kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong op een passende manier worden gevoed en uitgedaagd.

Naast de vier studiedagen maak je een keuze uit een literatuurlijst en lees je vier boeken die verband houden met hoogbegaafdheid. Je maakt hiervan een kort verslag en we bespreken met elkaar wat we hebben geleerd.

De training zal plaatsvinden in Stoutenburg. Data zijn bekend en je kunt je alvast inschrijven. Deze training vindt komend schooljaar slechts eenmaal plaats en er is plek voor maximaal 16 deelnemers. De kosten bedragen €869,- voor vier complete woensdagen, inclusief koffie, thee, lunch én de genoemde lesmaterialen.

Data 2024-2025:

18 september

13 november

5 februari

9 april

VOLZET

Onderaan deze pagina vind je de StudieWijzer met daarin meer gedetailleerde informatie.

Op eigen tempo online training Denksleutels

Wil jij op eigen tempo een online training volgen?

Kijk dan eens verder bij de online leeromgeving naar

de training Denksleutels!

Kleuteruniversiteit

Regelmatig mag ik workshops geven tijdens de inspiratiedag van Kleuteruniversiteit. Heerlijke dagen waar ik zelf ook altijd weer met nieuwe ideeën, boeken en materialen vandaan kom. Komend schooljaar zullen mijn workshops* op de inspiratiedagen in het teken staan van RekenTekeningen en Creatief denken. Lijkt het je leuk om zo’n inspiratiedag mee te maken? Schrijf je dan snel in (want ze zitten zó vol!) op kleuteruniversiteit/evenementen .

*Check even of ik de betreffende dag inderdaad een workshop geef, maar er is sowieso genoeg te ontdekken en te leren op de inspiratiedagen!

Workshop RekenTekeningen Kleuteruniversiteit

StudieWijzer!

Op deze pagina las je al veel informatie over de trainingen. Wil je alles nog eens rustig nalezen dan kun je de studiegids downloaden. Hierin vind je details over de inhoud en het niveau van de trainingen, hoe ik contact met je onderhoud, hoe ik omga met privacy, wat de annuleringsvoorwaarden zijn en hoe de klachtenprocedure is geregeld.

Trainers met licentie

Het geven van trainingen doe ik tegenwoordig niet alléén. Regelmatig krijg ik een aanvraag die niet in mijn agenda past. Daarom heb ik afgelopen jaar vier fantastische trainers opgeleid om de basistraining en/of workshops Slimme Kleuters te verzorgen op scholen, studiedagen en congressen.

Jiska, Ireen, Suzan en Maaike hebben allen ruime ervaring van de klas, en staan net als ik nog steeds in de groep. Daarnaast hebben ze een passie voor het uitdagen en begeleiden van kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong. Inmiddels zijn ze dit jaar al naar verschillende scholen en besturen op pad geweest, met veel plezier en naar grote tevredenheid!

Elk van hen heeft zo haar eigen expertise, en dat betekent dat ik altijd een passende trainer aan jouw school kan koppelen.

Contact

Wil je meer weten? Heb je interesse in één van de trainingen? Of heb je een specifieke vraag? Zoek je iemand voor een workshop op een congres of inspiratiedag? Neem dan contact op:

Cora Hansen

tel: 06-29265357

mail: Cora@slimmekleuters.nl