Tussendoortjes 1


Slimme kleuters hebben veel vaardigheden, maar ‘geduldig wachten’ is niet hun sterkste kant. Op allerlei momenten slaat de verveling toe, maar vooral de wachtmomenten in de kring vragen het uiterste van deze kleuter: wachten in de kring tot de dag begint, wachten tot iedereen zijn jas aan heeft, wachten tot iedereen zijn fruit op heeft, wachten tot iedereen klaar is met opruimen… Op deze momenten kunnen kinderen extra aandacht vragen van de leerkracht.

Een oplossing die vaak wordt gehanteerd is de kinderen een boek te laten lezen. De slimme kleuter echter heeft deze boekjes vaak gezien, of ze zijn te simpel en spreken hem niet aan. Daarom heb ik in mijn groep, naast een doos met boeken, verschillende bakken met tussendoortjes. Zo kan ik een variatie bieden in wat kinderen tussendoor kunnen doen in de klas tijdens een wachtmoment van enkele minuten.

De kinderen zijn dan op deze momenten bezig met een zinvolle activiteit. Op deze post zie je de inhoud van mijn bak met activiteiten voor de kleine motoriek: tolletjes, rijgkaarten, schuifpuzzels, knikkerdoolhoven, dieren van elastiek en wat je verder maar kunt vinden! Tip: in de kringloopwinkel zijn in de bakken met klein speelgoed vaak leuke spelletjes te vinden!
Zie de andere berichten voor meer ideeën!

Geef een reactie