In dit blog vind je uitdagende ideeen bij Memory. Dat spel heb je ongetwijfeld in de klas liggen. Wie weet denk je dat er geen echte uitdaging in zit voor de kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong? Probeer dan eens een aantal van deze zwerkvormen. Veel plezier!
Uitdagende ideeen bij Memory
- Kies drie plaatjes en laat een kind hierbij een verhaal vertellen, tekenen of naspelen in de huishoek. (creëren)
- Kies vier plaatjes, waarvan één er niet bij hoort. Laat de kinderen dergelijke series bedenken en beargumenteren waarom iets er wel of niet bij hoort. (analyseren)
- Kies een plaatje, beeld het uit en laat een ander raden.
- Geef een sorteeropdracht: leg de kaartjes bij elkaar met dezelfde begin- of eindletter. (spelen met letters)
- Vervang één van de afbeeldingen door op dat kaartje het woord te plakken, of zelfs een rijmwoord. (lezen)
- Laat kinderen de plaatjes zelf sorteren, welke categorieën kunnen ze bedenken? Hoe kan het nog anders? Laat ze dit tot slot neerleggen/ weergeven in een staafdiagram. (analyseren)
- Leg alle kaartjes open neer. Laat 1 kind een plaatje in gedachten nemen. De anderen mogen vragen stellen om erachter te komen welk plaatje het is. (analyseren)
- Leg alle kaartjes open neer. Laat 1 kind een kaartje omschrijven met begrippen en kenmerken (het is klein, en de kleur is rood, je kunt het eten…) en de andere raden. (analyseren, evalueren)
- Laat de kleuters bij het huidige thema een memory ontwerpen. (creëren) Dit memory-spel kun je moeilijker laten maken door juist niet dezelfde afbeelding te laten zoeken, maar bijvoorbeeld tegengestelde begrippen, getal + afbeelding, kop + schotel.
- Geef kinderen één (gekopieerd) plaatje en tijdschriften om uit te knippen/scheuren. vertel iets over schutkleuren. Vraag ze om het plaatje zo goed mogelijk te bekijken en vervolgens te verstoppen door er allemaal plaatjes en kleuren omheen te plakken die er erg op lijken. Iets er op plakken mag niet! (analyseren)
Ook leuk met memory…
Met een verjaardag kun je snoepjesmemory of fruit memory doen. Leg steeds twee dezelfde stukjes fruit neer ( 2 aardbeien, 2 druiven, 2 stukjes appel etc) en plaats er plastic bekers over. De kinderen mogen om beurten twee bekers optillen. Heb je dezelfde, eet smakelijk!
En deze is ook leuk: dansmemory! verdeel de kinderen in tweetallen. Een tweetal wordt naar de gang gestuurd. Laat de overige tweetallen samen een beweging afspreken, bijvoorbeeld: een rondje draaien, twee armen omhoog, wiebelen met je billen. Alle tweetallen gaan door elkaar op de grond zitten. De kleuters die mogen raden komt binnen en wijzen om beurten twee kinderen aan. maken ze dezelfde beweging? Dan heb je een ‘setje’ gewonnen! Wie vindt de meeste tweetallen?
Ben je geïnspireerd door deze ideeën?
Dan is de nieuwste uitgave van www.slimmekleuters.nl vast iets voor jou!
In één pakket vind je de beste ideeën bij 12 verschillende ontwikkelingsmaterialen op handzame kaarten op A5 formaat.
Let op: het is een digitale download, zelf uit te printen, zo vaak als je wilt 😉
Voor maar €7,95 mag je dit in alle groepen op jouw school gebruiken.