Uitdagende ideeën met dieren


20150915_093120_resized

Ben jij aan het werk met het thema Dierentuin, of zoek je een leuk idee voor Dierendag? In dit blogartikel vind je een aantal uitdagende ideeen met dieren. Kijk ook eens bij het blogartikel over het Carnaval der Dieren voor muzikale inspiratie!

 

De Alfabet Sleutel:

Heb je één of meer kleuters die graag lezen en schrijven? Daag ze eens uit om bij zoveel mogelijk letters van het alfabet een dier te bedenken. Misschien heb je een lettermuur die daarvoor geschikt is, maar je kunt ook de letters op alfabetische volgorde op grote schildervellen. De kinderen kunnen de dieren erachter stempelen of tekenen.

De alfabetsleutel komt natuurlijk van de Denksleutels. Er is ook een uitgewerkt thema Dierentuin als download te bestellen. Met een opdracht bij alle 20 Denksleutels.

Het is leuk om ze hierbij in tweetallen of groepjes te laten werken. Samen weet je meer dan alleen. Ook is het een goede opdracht om over meerdere dagen uit te smeren. Je zal zien dat er ‘s ochtends een kleuter binnenkomt die roept: “Nu weet ik er eentje met de J!”

Tip: haal de ‘moeilijke’ letters er niet op voorhand uit. Wie weet komen de kinderen met een mooie oplossing. En lukt het niet om alle letters te vinden? Voor slimme kleuters is het goed om de boodschap mee te geven dat niet álles áltijd 100% hoeft te lukken. Je hebt hard gewerkt en je mag trots zijn dat je zover bent gekomen!

Sorteren met wereldspelmateriaal

Hebben de kleuters zoveel mogelijk dieren verzameld, dan is het interessant om de dieren te gaan sorteren/groeperen. Wie kan de dieren die bij elkaar horen ook bij elkaar zetten? Het is lastig om dat vanaf de geschreven woorden te doen, dus dit is een mooi moment om het wereldspelmateriaal/ plastic dieren tevoorschijn te halen. Welke dieren horen bij elkaar en waarom?

Laat kleuters dit in eerste instantie zelf groepjes maken van de dieren, misschien maken zij andere keuzes dan je zelf zou bedenken. Kinderen kunnen bijvoorbeeld sorteren op wild/ tam, op omgeving zoals water/land/lucht, maar er zijn wellicht ook kleuters bij die willen sorteren op  bedreigd/ niet bedreigd, of al benoemen wat zoogdieren en reptielen zijn.

Uitdagende ideeën met dieren, een raadspel

Het is leuk om een kleuter een indeling te laten maken en in de kring met elkaar te ‘raden’ hoe de dieren gesorteerd zijn. Vervolgens stel je de vraag: wie zou de dieren nog op een andere manier kunnen indelen? Zo stimuleer je de kleuters om steeds naar andere eigenschappen en kenmerken  te kijken!

Hoe groot zijn die dieren echt?

Heb je al genoeg uitdagende ideeën met dieren? Vooruit, eentje nog!

Als je een verzameling plastic dieren hebt, valt op dat zij zich onderling w.b. grootte niet realistisch verhouden. Een hond is misschien net zo groot als een paard, en er kan een kleine olifant tussen zitten of een grote spin.. Een uitdagende opdracht is om 2 Slimme Kleuters te vragen een flinke verzameling van deze dieren (stuk of 15)  dieren op volgorde van werkelijke grootte op te stellen. Dat zal vast flink wat discussie opleveren!

 

Geef een reactie