Doe meer met… een kralenplank


wiskunst-Nova-12-309

Werken met een kralenplank saai? Niet met deze opdrachten! Samen met collega’s uit het werkveld bedacht ik een heleboel uitdagende opdrachten bij een kralenplank. Zo werken ook kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong met plezier aan hun fijne motoriek.

Uitdagende opdrachten bij een kralenplank

  • Plaats een elastiek over het midden van de kralenplank. Laat kinderen een figuur maken dat weer ‘heel’ wordt als ze een spiegel gebruiken. ( analyseren, experimenteren)
  • Bereid je les over symmetrie uit en maak een kruis met twee elastieken over de kralenplank. Laat ze een ontwerp maken in éénvan de hoeken. Gebruik een hoekspiegel (uit de spiegelkist) om de hele figuur te zien. Dan de figuur helemaal laten leggen. (analyseren)
  • Tweehandig werken: vraag de kleuter om steeds met twee handen tegelijk te werken zodat ze een mooie symmetrische figuur maken. (fijne motoriek, analyseren, creëren)
  • Laat de kleuters een eigen ontwerp maken op de kralenplank. Neem dit over op een sjabloon, zoals je vindt onder deze link: http://www.kralenplankjes.nl/leeg-voorbeeld-kralenplank.html Eventueel lamineren en gebruiken voor andere kleuters.
  • Laat de slimme kleuter op het bovenstaande lege blad een doolhof ontwerpen.
  • Laat de slimme kleuter zoveel mogelijk verschillende figuren leggen van precies 10, 8, of 5 kralen. Hoeveel verschillende kun je er maken? (creëren, evalueren)
  • Gebruik de kralen voor het oefenen van het tellen van ongeordende hoeveelheden. Geef de slimme kleuter (met al aardig wat getalbegrip) een hoeveelheid kralen en vraag deze precies te tellen. Geef evt. de suggestie om groepjes van 10 te maken in bijv. een plastic bekertje. (analyseren)
  • Geef de kleuters materialen zoals een kleurendobbelsteen en een gewone dobbelsteen. Vraag ze een spel te bedenken met de kralen, kralenplank en dobbelstenen. (creëren)
  • Leg een mooie zwart-wit kopie van een dier, landschap of gezicht (zelfportret?!) onder de kralenplank zodat kinderen deze zo goed mogelijk kunnen namaken.
  • Laat de kinderen op de kralenplanken mooie figuren maken met elastiekjes. Daarvoor zijn de rubber bands voor de Rainbow Loom die een rage zijn geweest, heel geschikt!

Blij met deze ideeën?

Dan is deze uitgave vast iets voor jou!

In één pakket vind je de beste ideeën bij 12 verschillende ontwikkelingsmaterialen op handzame kaarten op A5 formaat.

(digitale download, zelf uit te printen)

Voor maar €7,95 mag je dit in alle groepen op jouw school gebruiken. 

Geef een reactie