Verrijk je Bouwhoek! 1


DSCN0770

Verrijk je bouwhoek!

Deze week wil ik je graag wat ideeën meegeven om je bouwhoek te verrijken.

De basis:

Natuurlijk heb je eerst een goede basis nodig. Voor je bouwhoek stel je een aanbod samen van bouwmaterialen (die je kunt stapelen) en constructiemateriaal (dat je aan elkaar kunt bevestigen) Belangrijk is daarnaast voldoende ruimte, en ordelijk opgeruimde materialen. Zo kunnen kinderen lekker aan de slag.

Wat naar mijn idee thuis hoort in elke bouwhoek:

 • Grote houten blokken ( zoals de Haagse set)
 • Bouwmatten
 • Kapla
 • Kleine bouwblokken
 • Wereld spelmateriaal zoals dieren, poppetjes, autootjes
 • Duplo en/of lego
 • Constructiemateriaal zoals Constructor of Ingenieur

Mooie aanvullingen voor Slimme Kleuters:

 • Cuboro: een bouwset van houten kubussen ( 5 cm x 5 cm) met verschillende boringen waarmee een knikkerbaan kan worden gebouwd. Dit biedt eindeloze mogelijkheden en is 1 van de favoriete bouwsets van mijn Slimme Kleuters!
 • Knexx lijkt misschien meer geschikt voor wat oudere kinderen. Toch zie ik dat mijn Slimme Kleuters hun fantasie hier goed in kwijt kunnen! Soms wordt de uitdaging juist gezocht in het namaken van een bouwtekening.
 • Een mooie treinbaan is een flinke investering, maar geeft veel speelplezier.
 • Een domino bouwset kan creatief gebruikt worden samen met de andere materialen zoals grote blokken, en is ook een uitdaging voor de motoriek.

Zorg voor variatie!

Slimme Kleuters hebben behoefte aan variatie, zorg daarom regelmatig voor nieuwe input. Door bijvoorbeeld elke maand van het schooljaar een ander element toe te voegen aan je bouwhoek houd je deze levendig en zorg je steeds voor nieuwe prikkels.

Om het je gemakkelijk te maken 12 ideeën, zodat je elke maand iets anders kunt proberen. Geen instructies wat je ermee zou kunnen/ moeten doen, dat kunnen de kleuters prima zelf bedenken 😉

 1. Leg doeken en lappen van verschillend formaat neer. Geef er knijpers bij en stevig touw.
 2. Leg spiegeltegels neer. Beplak eventueel een deel van de wand hiermee.
 3. Zet een schildersezel neer met voldoende grote tekenvellen en schetsmateriaal
 4. Leen de kleuters een foto-toestel, hang de gemaakte foto’s op
 5. Hang platen op van allerlei beroemde bouwwerken
 6. Geef de kinderen materiaal om wegen te leggen. Kant en klaar verkrijgbaar, bijvoorbeeld Waytoplay of Stratenmaker. Mooie download vind je op www.kleuteridee.nl onder ‘allerlei downloads’
 7. Leg allerlei kokers en rollen neer, combineer met balletjes en/ of knikkers. Denk ook eens aan in de lengte doorgesneden zwembuizen, deze zijn hol van binnen.
 8. Geef flinke triplex platen, breed en smal bijvoorbeeld van 1m x 70 cm en 1.20m x 40 cm. Combineer met schoongemaakte blikken.
 9. Geef allerlei rolmaten, linialen, centimeters en duimstokken, klemborden met papier, bouwhelmen
 10. Zet verschillende dierenknuffels in de bouwhoek
 11. Geef kinderen oude kranten en schilderstape. Doe voor hoe ze een rol kunnen maken!
 12. Nog meer ideeën? https://nl.pinterest.com/corahansen/slimme-kleuters-constructie/

Tot slot nog een materiaal waarmee ik zelf nog niet heb gewerkt, maar dat me wel intrigeert; zouden kleuters hiermee uit de voeten kunnen? Te verkrijgen bij Heutink. Bekijk het filmpje eens en laat het vooral weten als je er ervaring mee hebt!

 


Geef een reactie

Een gedachte over “Verrijk je Bouwhoek!