Verrijk je Bouwhoek! 1


DSCN0770

De Bouwhoek is vaak een favoriete hoek van veel kinderen. Ik zie veel kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong deze hoek met veel plezier kiezen. Er is dan ook een oneindig aantal mogelijkheden met de bouwmaterialen te bedenken. Toch kun je er nog méér uihalen door gerichte opdrachten te geven, en eens wat andere materialen toe te voegen. In dit blogartikel daarom tips om een verrijkte bouwhoek in te richten én in de loop van het schooljaar verrassende speelprikkels te geven.

De basis:

Natuurlijk heb je eerst een goede basis nodig. Voor je bouwhoek stel je een aanbod samen van bouwmaterialen (die je kunt stapelen) en constructiemateriaal (dat je aan elkaar kunt bevestigen). Je kunt er ook voor kiezen deze twee hoeken te scheiden en een andere plek te geven in je klaslokaal. Belangrijk is voldoende ruimte te bieden om te kunnen bouwen, en ordelijk opgeruimde materialen. Zo kunnen kinderen lekker aan de slag.

Wat naar mijn idee thuis hoort in elke bouwhoek:

  • Grote houten blokken (Haagse Set)
  • Bouwmatten
  • Kapla
  • Kleine bouwblokken
  • Wereld spelmateriaal zoals dieren, poppetjes, autootjes
  • Constructiemateriaal zoals Knexx, duplo of lego.

Mooie aanvullingen voor een verrijkte bouwhoek voor Slimme Kleuters:

  • Cuboro: een bouwset van houten kubussen (5 cm x 5 cm) met verschillende boringen waarmee een knikkerbaan kan worden gebouwd. Dit biedt eindeloze mogelijkheden en is 1 van de favoriete bouwsets van mijn Slimme Kleuters!
  • Een mooie treinbaan is een flinke investering, maar geeft veel speelplezier.
  • Een domino bouwset kan creatief gebruikt worden samen met de andere materialen zoals grote blokken, en is ook een uitdaging voor de motoriek.
  • Twickto is constructiemateriaal waarbij kinderen met een sleuteltje delen aanelkaar kunnen klikken.
  • Met LaQ kunnen de kinderen allerlei kanten op.
  • Vertifix of vergelijkbare aan elkaar klikbare kubussen kun je tegenwoordig in flinke sets kopen en er zijn leuke bouwkaarten bij verkrijgbaar.
  • SmartMax waarbij de kinderen magnetische verbindingen maken.

Hier enkele voorbeelden van de bovengenoemde en misschien wat minder bekende materialen:

Zorg voor variatie!

Slimme kleuters hebben behoefte aan variatie, zorg daarom regelmatig voor nieuwe input. Door bijvoorbeeld elke maand van het schooljaar een ander element toe te voegen aan je bouwhoek houd je deze levendig en zorg je steeds voor nieuwe prikkels.

Om het je gemakkelijk te maken 12 ideeën, zodat je elke maand iets anders kunt proberen. Geen instructies wat je ermee zou kunnen/ moeten doen, dat kunnen de kleuters prima zelf bedenken 😉

  1. Leg doeken en lappen van verschillend formaat neer. Geef er knijpers bij en stevig touw.
  2. Leg spiegeltegels neer. Beplak eventueel een deel van de wand hiermee.
  3. Zet een schildersezel neer met voldoende grote tekenvellen en schetsmateriaal
  4. Leen de kleuters een foto-toestel, hang de gemaakte foto’s op.
  5. Hang platen op van allerlei beroemde bouwwerken.
  6. Geef de kinderen materiaal om wegen te leggen. Kant en klaar verkrijgbaar, bijvoorbeeld Waytoplay of Stratenmaker. Mooie download vind je op www.kleuteridee.nl onder ‘allerlei downloads’
  7. Leg allerlei kokers en rollen neer, combineer met balletjes en/ of knikkers. Denk ook eens aan in de lengte doorgesneden zwembuizen, deze zijn hol van binnen.
  8. Geef flinke triplex platen, breed en smal bijvoorbeeld van 1m x 70 cm en 1.20m x 40 cm. Combineer met schoongemaakte blikken.
  9. Geef allerlei rolmaten, linialen, centimeters en duimstokken, klemborden met papier en bouwhelmen.
  10. Zet verschillende dierenknuffels in de bouwhoek.
  11. Geef kinderen oude kranten en schilderstape. Doe voor hoe ze een rol kunnen maken!
  12. Nog meer ideeën? https://nl.pinterest.com/corahansen/slimme-kleuters-constructie/

Voor je verrijkte bouwhoek of je creatieve hoek?

Tot slot nog een materiaal waarvan ik me afvraag of ik nu thuis vind horen in de verrijkte bouwhoek, of in de creatieve hoek. Wat vind jij?


Geef een reactie

Een gedachte over “Verrijk je Bouwhoek!