Verrijk je Rekenhoek! 1


foto door Cheryl via flickr.com

foto door Cheryl via flickr.com

Ik ben benieuwd hoe jouw rekenhoek eruit ziet!

Vaak  tref ik op scholen een kast aan met daarin een basis aan ontwikkelingsmateriaal zoals Telwel of Tello, materialen rondom kleur- en vormwaarneming, diagrammen en lotto’s. Deze materialen hebben gemeen dat ze een gesloten karakter hebben, tenzij je ze creatief inzet ( kijk nog maar eens bij de serie: Doe meer met…)

Een leuke toevoeging zijn bijvoorbeeld de volgende materialen. Zij bieden al wat meer uitdaging omdat de kleuters hiermee moeten puzzelen om iets op te lossen:

  • Passen en Meten: kinderen leggen staven van verschillende maten passend in een patroon. Meten, schatten en proberen! Natuurlijk kun je zelf allerlei vervolgopdrachten bedenken
  • Bouw je dierentuin: hiermee kunnen kleuters de begrippen oppervlakte en omtrek verkennen

Meet-instrumenten!

Wat je rekenhoek echt interessant maakt, is het inrichten van een plank met allerlei meet- instrumenten. Denk aan een weegschaal, een balans, gewichten, maatbekers, zandlopers, stopwatch, timers, klokken, liniaal, meetlinten, rolmaten, plastic munten en briefgeld, een rekenmachine etc!

Tijdens het spelen en werken ga je op zoek naar situaties waarin je verdiepingsvragen kunt stellen rondom rekenen en wiskunde. In allerlei spelsituaties kun je kleuters vragen stellen, ze uitdagen dingen te vergelijken (Wat zou zwaarder zijn? Waarom denk je dat, Hoe kunnen we daarachter komen? Wat zou even zwaar zijn?) te meten (Hoe hoog is je toren nu eigenlijk? Welke is het hoogst? Hoeveel blokken moeten er nu bij denk je om precies 1 meter te maken?) en te verkennen (Wat kun je allemaal doen in een minuut? Hoe lang doen we er eigenlijk over om de jassen aan te doen?) Handig als je dan allerlei meet-instrumenten in huis hebt. Zo maak je kleuters al van jongs af aan vertrouwd met deze maten en zijn je Slimme Kleuters handelend bezig met rekenen en wiskunde.

Ongeordende hoeveelheden

Om het getalinzicht te bevorderen is het heerlijk om kleuters te laten werken met ongeordende hoeveelheden. Dit lokt uit tot tellen, vergelijken, sorteren ordenen etc

Denk aan een plank met bakjes en dozen met grote hoeveelheden autootjes, knopen, sleutels, kralen, schelpen, wereldspelmateriaal, knikkers, poppetjes, muntjes en wat je maar kunt bedenken.

Slimme kleuters zullen allerlei spelletjes bedenken met deze materialen. Geef er bijvoorbeeld eens spiegels, of verschillende soorten dobbelstenen bij!

Deze materialen lenen zich er ook weer goed voor om in combinatie met de meetinstrumenten allerlei activiteiten te bedenken.

Tips voor mooie projecten:

Ik geef altijd de tip om eens te kijken bij de vorige edities van de Grote Rekendag. Deze rekenprojecten zijn zo mooi en rijk uitgewerkt dat het jammer zou zijn ze eenmalig te gebruiken! Via deze link kom je bij de vorige edities. Kijk voor je Slimme Kleuters dan ook bij de activiteiten van groep 3 en 4.

http://www.fisme.science.uu.nl/publicaties/subsets/groterekendag/

 Een andere tip: Kijk nog eens bij 1 van mijn eerste posts: het 100- dagen project!

Leuke ideeën bij 45 prentenboeken!

Tot slot nog een boek waarin je bij 45 prentenboeken ideeën vindt om te rekenen, bijvoorbeeld:

Kikker en de Vreemdeling, Max Velthuis

1 muisje kan geen optocht zijn, Lida Dijkstra

De rommelige reus, Julia Donaldson

De schaduw van Jan, Harrie Geelen

En nog veel meer!

 

[bol_product_links block_id=”bol_55300d14b0292_selected-products” products=”1001004011117304″ name=”rekenogen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

[bol_product_links block_id=”bol_5530118e59bc3_selected-products” products=”1001004006851217″ name=”reken-tekenboek” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 


Geef een reactie

Een gedachte over “Verrijk je Rekenhoek!