Voor het eerst…


Vandaag is het de laatste dag van het jaar 2021. Ik maak dan altijd de balans op. Heb ik dit jaar nog wel dingen ‘voor het eerst’ gedaan? Ga ik zelf nog steeds nieuwe uitdagingen aan? Ik wil je uitdagen om daar voor jezelf ook eens bij stil te staan!

Elke dag een nieuwe uitdaging


Jonge kinderen staan namelijk bijna élke dag voor een nieuwe uitdaging: ze eten voor het eerst een olijf, fietsen voor het eerst zonder zijwieltjes, gaan voor het eerst met de trein, aaien voor het eerst een hondje, wisselen hun eerste tand, logeren voor het eerst bij tante, gaan voor het eerst naar zwemles en zo gaat het maar door!

Ook in de kleutergroep wordt er veel nieuws van ze verwacht en gevraagd. Voor de eerste keer een nieuwe puzzel maken, in het wandrek klimmen, voor het eerst zelf je billen afvegen, of iets vertellen in de kring, je materialen delen, afscheid nemen van je ouders, een hoog bouwwerk maken van kapla of ontdekken hoe rijmen werkt.

Mindset

De ene kleuter vindt alles wat nieuw is geweldig en spannend en stort zich met overgave overal in. Andere kleuters kijken wat meer de kat uit de boom en observeren hoe alles in zijn werk gaat voordat ze het zelf durven te proberen. Het wordt ingewikkelder wanneer een kind hoge verwachtingen heeft van zichzelf en denkt dat hij alles direct goed moet kunnen doen. Je zou dan kunnen spreken van een vaste mindset. Hoe kun je deze kinderen begeleiden?

Kinderen met een vaste mindset gaan uitdagingen (soms) uit de weg. En juist slimme kleuters lopen meer kans om zo’n vaste mindset te ontwikkelen. Van jongs af aan hebben zij immers gehoord dat ze slim zijn en snel, en dat ze al zoveel begrijpen of kunnen. Maar wat als het dit keer niet lukt? Ben je dan niet meer slim, of goed, of lief? Het wordt zo misschien steeds spannender en lastiger om iets nieuws te proberen!

Het is daarom belangrijk om te werken aan een groeimindset, zodat de kinderen uitdagingen durven aangaan en zo blijven groeien en gaan bloeien. Gelukkig is er al een aantal mooie bronnen en hulpmiddelen te vinden:

Ik ben enthousiast over de informatie en op www.platformmindset.nl

Ik ben ook fan van hun map: ‘Groei in je groep, speciaal voor groep 1 en 2!

Floor Raeijmaekijers van het Talentenlab is bekend van Fixie en Growie en verzorgt allerlei interessante trainingen om je te verdiepen in Mindset.

Mocht je in gelegenheid zijn om een training te volgen, kijk dan eens of je terecht kunt bij een training Mindset via Novilo

Zelf heb ik ook lesmaterialen ontwikkeld die je kunt inzetten bij het ontwikkelen van een groeimindset. Geef kinderen complimenten die bijdragen aan het ontwikkelen van een groeimindset met de Complimentenkaartjes, leer ze doorzetten met het Lespakket Smartgames, en oefen bewust nieuwe dingen met het lespakket Stilstaan bij Groei.

Dan nog een must-read. Lees voor jezelf de meest recente versie van het belangwekkende boek van Carol Dweck:

Wat doe jij zelf nog voor het eerst?

Nu even terug naar jou! Als je ouder bent, laten we zeggen boven de 25, zijn nieuwe uitdagingen minder vanzelfsprekend. Je zult ze zelf moeten opzoeken! Dan weet je meteen ook weer hoe spannend het is om iets voor het eerst te doen. Deze ervaringen helpen je om te begrijpen hoe het voelt om iets te doen waarvan je nog niet zeker weet of het je gaat lukken. Als je je hiervan bewust bent lukt het je vast ook beter om kinderen te begeleiden. 🙂

Het kan gaan om ‘grote’ nieuwe dingen zoals een nieuwe baan of een verhuizing of een nieuw muziekinstrument leren bespelen. Maar het mag ook gaan om al die kleinere ervaringen en leermomenten, die je een prikkel geven om je te blijven ontwikkelen. Want we weten inmiddels ook dat je hersenen zich op welke leeftijd dan ook kunnen leren en aanpassen. Gelukkig maar!

Mijn lijstje van 2021:

Ik heb/ben voor het eerst…

 • In mijn eentje drie volle dagen naar klassiek muziek festival Wonderfeel gegaan
 • een cocktailparty gegeven (voor mijn 50e)
 • het Coda museum in Apeldoorn en Kunsthal KAdE in Amerssfoort bezocht
 • gewerkt met de nieuwe leesmethode Actief Leren Lezen
 • al mijn lesprojecten gebundeld én laten drukken!
 • helemaal alleen een schaatstochtje gedaan
 • een reunie gehouden met mijn middelbare schoolvriendinnen
 • kleuters een stroomkring laten maken
 • een digibord-lespakket ontwikkeld
 • met een camper op vakantie gegaan
 • online lesgegeven aan kleuters én groep 3
 • zonder verdoving een gaatje laten vullen
 • gefietst op de Veluwe en een wild zwijn gezien
 • het aangedurfd om een eigen stand te huren op de NOT van 2021 (maar die ging helaas niet door…)
 • op zomervakantie gegaan zonder mijn (grote) kinderen

Uitdagingen aangaan!

Zo dat waren mijn ‘eerste keren’ van afgelopen jaar. En wat hetb jij voor het eerst gedaan? Groot of klein? Laat het maar weten in de reacties!

Geef een reactie