Voorleestoppers voor slimme kleuters


Voorlezen aan een groep (met) slimme kleuters is een geweldig leuk ervaring! De kinderen leven intens mee en hebben een lange spanningsboog. Het is dus heerlijk om verhalende boeken voor te lezen aan deze kinderen, dat mag gerust worden uitgesmeerd over meerdere weken. De kinderen genieten er enorm van! En de juf ook. In dit blogartikel noem ik een aantal echte voorleestoppers voor slimme kleuters.

Voorleestoppers voor slimme kleuters

Onderstaande boeken zijn absolute voorleestoppers in mijn groep:

De kleine Kapitein
Dit bekende boek van Paul Biegel is al wat ouder, maar heeft nog niets van zijn fantasie, humor en avontuur verloren. De kinderen vinden het reuze spannend en er valt heel wat te lachen!

De Boze Heks
Hanna Kraan heeft verschillende boeken geschreven over de Boze Heks. Vooral een aanrader als je het leuk vindt om met verschillende stemmetjes voor te lezen. Er zit veel humor in, maar het is ook ontzettend spannend! Regelmatig heb ik kinderen een meter omhoog zien springen als de Boze Heks er weer aan kwam…

De regels van Floor
Met ‘de regels van Floor” heeft Marjon Hoffman een geweldig grappig en eigenwijs boek geschreven. Inmiddels zijn er al verschillende delen uit. Floor heeft zo haar eigen kijk op de wereld om zich heen, want ze heeft niet veel op met de regels die volwassenen bedenken. Liever bedenkt ze haar eigen regels. Zoals “Je vader mag nooit zomaar een snor nemen” en “als je met Sint Maarten mag zingen voor snoep, mag dat ook best op een andere dag!” Ik heb zo het idee dat veel van mijn kinderen zich hierin herkennen!

Pluk
Zoals in elke kleutergroep zijn de boeken van Pluk, door Annie M.G. Schmidt geschreven, verplichte literatuur! En niet voor niets, want de kinderen genieten van de humorvolle, originele verhalen. Vergeet ook niet om Floddertje voor te lezen.

Pippi Langkous
Astrid Lindgren heeft met Pippi Langkous een prachtig karakter op de wereld gezet. Welk kind wil nu niet een beetje op Pippi lijken. Stout, sterk en origineel. Pippi is ook heel geschikt om kinderen uit de tent te lokken en eens anders over een probleem na te laten denken: wat zou Pippi doen? Pas soms wel het verhaal wat aan, niet alles is nog even passend in de huidige tijd.

Alice in Wonderland
Deze klassieker vraagt flink wat concentratievermogen van de kinderen. Tijdens het voorlezen kun je regelmatig stil houden om de filosofische kwesties die voorkomen in het boek te bespreken. Dit maakt ‘Alice’ ook heel geschikt als uitgangspunt voor een serie filosofie-lessen! Dit boek zou ik specifiek aanraden voor een groep of groepje kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong. Er zijn diverse prachtig vormgegeven versies van het boek. Hieronder een paar mooie!

De KleinePrins

Nog zo’n klassieker: Le Petit Prince, ofwel: De Kleine Prins. Ook een fantasierijk en filosofisch boek dat elk kind zou moeten lezen. De reis langs de planeten zal slimme kleuters zeker aanspreken.

Wat is jouw favoriete voorleesboek?

Ik laat me natuurlijk ook heel graag door jou inspireren! Welk boek lees jij graag voor> Waar zie jij de slimme kleuters in je groep écht van genieten? Laat weten wat jouw voorleestoppers voor slimme kleuters zijn in een reactie op dit bericht!

Nog een extra tip van mijn kant. Soms heb ik het gevoel dat ik teveel blijf pakken naar boeken die weliswaar fantastisch zijn, maar die ik ook al jaren gebruik. Er is ondertussen vast veel meer moois geschreven. Daarom doe ik dit jaar mee aan de BoekenBingo. De Boekenbingo is een jaarlijks leesbevorderingsevenement georganiseerd door Het Ministerie van Boekenzaken. Je kiest zoveel mogelijk titels van een lijst van 60 kinderboeken. Zo maak je kennis met heel veel nieuwe kinderliteratuur. Je kunt de boekenbingo ook met je groep doen, de boeken voorlezen en samen recensies maken. Wie weet win je dan ookn og een mooie prijs!

Geef een reactie