Vouwboekje Vriendschap!


In 2018 stond de kinderboekenweek in het teken van Vriendschap. Je bracht en brengt ongetwijfeld een heleboel mooie en inspirerende boeken onder de aandacht van de kinderen. Maar wat is nu leuker dan zélf een boek schrijven? Daarom bied ik je een mooie download aan: een vouwboekje, om door de kinderen te laten uitwerken. Klik hier om het Vouwboekje kinderboekenweek 2018 te downloaden.

Voorbereiding: 

  • Print het document uit. Het bestaat uit een vouwinstructie en een vouwboekje.
  • Tip: doe dit als het kan op A3 formaat, dan hebben de kinderen genoeg ruimte om te tekenen en te schrijven of te stempelen.
  • Vouw alvast een boekje als voorbeeld in elkaar.
Download vouwboekje Vriendschap.

Kern vouwboekje Vriendschap

De kinderen hebben vast al mooie boeken gelezen of gehoord over vriendschap. Vertel de kinderen dat ze deze keer zélf een verhaal gaan bedenken. En dat verhaal komt in een echt boek!

Laat de voor- en achterkant van het voorbeeldboekje zien en bespreek dit met de kinderen: op de voorkant vind je meestal de titel, een illustratie en de schrijver. En op de achterkant vertelt een flaptekst alvast iets over het verhaal. Lees de flaptekst voor. Dat klinkt als een mooi verhaal, maar er staat nog maar héél weinig in het boek zelf.

Dat ontbrekende verhaal gaan de kinderen bedenken! Bespreek met de kinderen de globale opbouw van een verhaal:

Eerst worden de hoofdpersonen voorgesteld (blz 2 en 3)

Dan ontstaat er een probleem. (blz 4 en 5)

Tot slot wordt het probleem opgelost! (blz 6 en 7)

(Tip: Misschien interessant om een prentenboek voor te lezen waarin deze stappen duidelijk te herkennen zijn)

Laat kinderen brainstormen over het verhaal dat ze willen gaan schrijven. Over wie moet het gaan? Welk probleem moet worden opgelost?

Verwerking

Laat de kinderen stap voor stap het verhaal afmaken op bladzijde 2 tot en met 7. Tot slot maken ze een mooie illustratie voor de voorkant.

Tip: Als je eerst het verhaal laat tekenen en schrijven, en daarná pas het boekje laat vouwen, krijg je het mooiste resultaat.

Afhankelijk van het kind kies je voor:

  • stap voor stap het verhaal vullen óf helemaal zelf het verhaal laten plannen
  • het verhaal uitsluitend te laten tekenen of óók de teksten laten aanvullen d.m.v. schrijven of stempelen.

Afsluiting vouwboekje Vriendschap

Lees de zelfgemaakte boeken eens voor in de kring, zoals je ook andere boeken zou voorlezen. Bewaar ze tijdens de kinderboekenweek bij elkaar in een mandje en laat kinderen er lekker vaak in lezen!

 

 

Geef een reactie