Zie ik je op de NOT?


Hoera, hij is er dit jaar weer! Elke twee jaar wordt de NOT gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht. Weet je dat de afkorting NOT staat voor ‘de Nationale Onderwijs Tentoonstelling’ ? Dat klínkt misschien ouderwets, maar je maakt er juist kennis met de allernieuwste onderwijsontwikkelingen.

Een kleine geschiedenis…

Ik hoorde voor het eerst van de NOT toen ik zelf nog op de Pabo zat, in Middelburg. Mijn docent Nederlands vertelde dat je daar absoluut naar toe moest gaan, het was hét evenement in onderwijsland. Eigenwijs als ik toen was leek het me maar een saaie bedoening. Een onderwijstentoonstelling. Hoe stoffig kan het worden? Maar wel een leuk lang woord voor scrabble…

Na mijn opleiding heb ik eerst een aantal jaren in het VSO gewerkt, en daar was de NOT geen onderwerp van gesprek. Pas toen ik op een basisschool ging werken hoorde ik er weer over, en tijdens een studiedag gingen we als team naar de NOT. Daar ging een wereld voor me open, wat een materialen, boeken, ideeën en wat een inspiratie!

De daarop volgende jaren ging ik graag naar de NOT en was ik vooral te vinden in de Kinderboekenstraat.

Ik ging de NOT pas echt ‘gebruiken’ toen ik mee mocht helpen met het ontwikkelen van een vernieuwingsschool binnen onze stichting. De school was nog klein (35 leerlingen) het team was ook klein en het onderbouwteam nóg kleiner (mijn duo en ik ;-)) Dat betekent dus dat je een heleboel invloed hebt op het onderwijs dat je wilt geven. En dat je op de NOT rondloopt als een kind in een snoepwinkel!

En wat levert dat op?

Al dat rondlopen op de NOT heeft heel veel leuke ideeen voor in de klas opgeleverd. Maar ook voor mij persoonlijk én professioneel heeft het heel wat in gang gezet. Je kunt er namelijk niet alleen materialen, methodes en boeken bekijken, maar ook netwerken en je visie verder ontwikkelen.

Training Startende leerkrachten voor Docenttalent in Amsterdam

Op de NOT heb ik ooit de dames van Docenttalent benaderd. Je kent ze vast wel van het spel verras je klas  of hun uitgave voor startende leerkrachten: Talent voor de klas Ik had gehoord dat zij met freelance trainers werkten en wilde graag naast mijn werk als leerkracht coachen en trainer worden. Op de NOT is het balletje dus aan het rollen gegaan…

Later, toen ik volop bezig was met hoogbegaafdenonderwijs, heb ik Novilo benaderd op de NOT. Een collega van mij had de opleiding tot talentbegeleider gedaan en ons de video van Tijl Koenderink laten zien. Ik was daar enorm van onder de indruk; wat een goed en duidelijk verhaal over wat hoogbegaafdheid is en welke systemen in opvoeding en onderwijs invloed hebben op de ontwikkeling van deze kinderen. Bij die club wilde ik dolgraag horen! Ik heb via mail contact opgenomen en Tijl eens gesproken op een ouderavond. Maar ook hier is het balletje gaan rollen toen ik de collega’s bij Novilo persoonlijk sprak op de NOT. Inmiddels geef ik me veel plezier meerdere keren per schooljaar de driedaagse specialisatiemodule ‘kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong’ voor Novilo. Ook meer weten over hoogbegaafdheid? Ga dan zeker even bij ze langs of lees het boek De 7 uitdagingen

De groene ukelele heb ik ooit op de NOT gekocht!

Heel iets anders; jaren geleden kocht ik op de NOT een ukelele! Hij zag er prachtig uit en ik was vol goede voornemens om in de klas te gaan spelen. En zoals dat gaat kwam het er niet van, en lag de ukelele te verstoffen in een zolderkamer. Tot mijn dochter 2 jaar geleden vroeg of ze het eens mocht proberen. Als groot fan van de singer-songwriter Dodie wilde ze zelf gaan spelen. Inmiddels heeft ze 4 ukeleles én een gitaar en klinkt er heel wat muziek in huis!

En dan nog iets leuks, ik maakte op de NOT kennis met het boek Teach like a Champion Ik las het en vond het een heel fijn handvat voor mijn eigen onderwijs, maar ook om leerkrachten te coachen en teams te begeleiden. Twee jaar later hoorde ik dat er een studiereis naar New York werd georganiseerd, om bij de scholen waar Teach oorspronkelijk is ontwikkeld op bezoek te gaan. Dat leek me geweldig en heb ik ook kunnen doen! De reis was een prachtige ervaring en heeft mijn visie op onderwijs verrijkt.

Tussendoor ook tijd om Central Park te verkennen


Dus…. gaan!

En dit jaar? Mag ik zelf informatie bieden op de NOT! Je kunt me vinden in de Bloggerstraat op woensdag rond lunchtijd en op vrijdag van 10 tot 13 uur. Superleuk als je even langskomt. Wie weet heb je een vraag over een kleuter met een ontwikkelingsvoorsprong. of vind je het leuk om een praatje te maken en eens te zien wie er achter de website zit!

Daarnaast mag ik ook voor Kleuteruniversiteit twee héél korte workhops geven:

Wil jij in korte tijd horen hoe je de Denksleutels kunt toepassen bij kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong? Schrijf je dan hier in voor de workshop. op woensdag om 18.30.

Wil jij een leuke werkvorm leren die je helpt slimme kleuters te signaleren? Schrijf je dan hier in voor vrijdag om 14.30.

Ik zie je graag op de NOT!

Geef een reactie