Zinvolle tussendoortjes 3: lezen maar!


Nog een variatie voor de zinvolle tussendoortjes: Ik heb enkele boekjes van bijvoorbeeld de Leesleeuw en Leestoppers versneden tot leeskaarten. Vooral de boekjes van het begin van groep 3 zijn hiervoor geschikt: korte teksten voor de beginnende lezer. Slimme kleuters leren zichzelf bijna allemaal lezen tijdens de kleuterperiode. Het is daarom leuk om dit aan te bieden en daarmee de boodschap af te geven dat lezen leuk is en mag!

Lezen, dat mag toch altijd?

Misschien vind je de laatste opmerking uit de inleiding wat vreemd, natuurlijk ‘mag’ lezen. Toch zijn er slimme kleuters die om zich heen kijken en zien dat veel andere kinderen niet bezig zijn met lezen. Het is niet ongewoon dat een slimme kleuter concludeert dat lezen ‘not done’ is op school. Door het signaal af te geven dat lezen leuk is en dat je het mag laten zien in de klas, kun je dit wellicht voorkomen. Dus ook op de momenten dat je zinvolle tussendoortjes aanbiedt, kun je het lezen op de kaart zetten. Met leeskaarten bijvoorbeeld.

Heb je geen geschikt boek om te versnijden tot leeskaarten? Ga dan eens naar de website: De klas van juf Linda. In de webshop vind je allerlei aantrekkelijke en leuke korte teksten voor kinderen in groep drie, ook nog eens op thema. Voor een klein bedrag van ongeveer €5,- heb je 10 mooie teksten op niveau M3 en E3.

Zinvolle tussendoortjes om te lachen!

Slimme kleuters hebben vaak een goed ontwikkeld gevoel voor humor. Ze zijn vaak dol op een leuke mop en sommige kinderen weten die zelfs met smaak te vertellen. Ik heb daarom ook kaartjes met moppen toegevoegd als een van de zinvolle tussendoortjes. Onderstaande serie moppenboeken is erg leuk. De mop wordt ondersteund met een plaatje en de teksten zijn weer wat korten dan de bovenstaande leesteksten.

Meer zinvolle tussendoortjes?

Kijk dan eens bij de voorgaande berichten: zinvolle tussendoortjes 1, en zinvolle tussendoortjes 2. Of kijk bij de blogartikelen over busy boxes!

Geef een reactie